header_img
Cover image Suïcidepreventie – Bouwen aan hoop

Bestel via

isbn:
978-902-440-498-8

Publicatie Informatie:
2017

Suïcidepreventie – Bouwen aan hoop

Hoop is het geloof dat de toekomst beter zal zijn dan het heden én het geloof dat we daarop invloed kunnen uitoefenen. Suïcidaal gedrag vormt wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Het heeft een enorme impact op de cliënten zelf, hun naasten en op behandelaars. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor suïcidepreventie: het voorkomen en verminderen […]

Lees de achterflapLees de recensies

Hoop is het geloof dat de toekomst beter zal zijn dan het heden én het geloof dat we daarop invloed kunnen uitoefenen.

Suïcidaal gedrag vormt wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Het heeft een enorme impact op de cliënten zelf, hun naasten en op behandelaars. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor suïcidepreventie: het voorkomen en verminderen van suïcidaal gedrag.

Dit boek is bedoeld voor alle behandelaars in de (g)gz die een optimale samenwerking met cliënten met suïcidaal gedrag en hun naasten nastreven en zich nuttig willen maken door het bieden van hoop en het bevorderen van welbevinden.

De auteurs onderbouwen het toewerken naar een beter en zinvol leven met onderzoek en toepassingen uit de positieve psychologie, oplossingsgerichte therapie en de herstelbenadering. Naast behandelaars en ervaringsdeskundigen komen ook cliënten zelf aan het woord.

René de Haan werkt als gezondheidszorgpsycholoog in de ouderenpsychiatrie, en is docent en auteur. Fredrike Bannink is klinisch psycholoog, jurist, en internationaal keynote speaker, trainer, en auteur van rond de vijftig boeken.

“Een bron van hoop en goede hulp voor mensen die niet anders meer kennen dan hopeloosheid.”

Dr. Wilma BoevinkOnderzoeker en ervaringsdeskundige

“Dit boek stelt hoop volledig centraal in de benadering van suïcidale personen. De oplossingsgerichte grondhouding is zeer bruikbaar om van niets (weer) iets te maken. Een aanrader voor behandelaars, al dan niet in opleiding.”

Prof. dr. Jos de KeijserCo-auteur 'Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling suïcidaal gedrag', Rijksuniversiteit Groningen

“Naast een beknopte doch gedegen inleiding over suïcidaal gedrag geeft dit boek veel handvatten om vanuit "positiviteit" en "hoop" suïcidale mensen te benaderen. De praktijkvoorbeelden zijn zo talrijk en treffend, dat iedere psychiater dit boek op zijn nachtkastje zou moeten hebben liggen!”

Dr. Remco de WinterPsychiater Parnassia Groep

“Werken aan hoop als ‘uit het leven stappen’ de enige uitweg is die iemand nog ziet? Zorgprofessionals kunnen iemand geen hoop geven, maar wel van essentiële betekenis zijn om hoop te laten groeien. Een rakend boek, met ontroerende en tegelijkertijd inspirerende ervaringsverhalen uit de praktijk. Een must-read, als jij als professional het verschil wil maken in iemands leven!”

Nicole HoeymansErvaringsdeskundige

“Net zoals de meeste boeken omtrent suïcidaal gedrag en de preventie ervan start ook dit boek met een inleiding met cijfers, terminologie, verklaringsmodellen, risicofactoren en beschermende factoren. Wanneer je het hele boek hebt gelezen, kan je stellen dat deze inleiding het minst sterke hoofdstuk van het boek is. Het leest iets minder vlot omdat de praktische toepassingen die vermeld worden, in dit theoretische hoofdstuk minder passend zijn. Het ook maar kort in op bepaalde belangrijke aspecten zoals de verklaringsmodellen, waardoor dit hoofdstuk minder onderbouwd is dan alle andere hoofdstukken. Bovendien beschrijven de auteurs in het terminologiedeel bepaalde termen die kunnen verschillen onder wetenschappers, hulpverleners en experts in suïcidepreventie. Mogelijk ligt het ook aan het verschil in Nederlands en Vlaams taalgebruik, maar in Vlaanderen gaan we absoluut geen gebruik maken van de termen 'mislukte' en 'succesvolle' pogingen. Er is niets 'succesvol' aan een suïcidepoging en het is een term die zowel patiënten als nabestaanden vaak erg tegen de borst stoot. Het gaat om een suïcidepoging of om suïcide. Punt.
Maar laat dit inleidend hoofdstuk dan ook het enige van het boek zijn dat wat minder in de smaak valt. De verdere hoofdstukken van het boek lezen heel vlot, zijn steeds sterk onderbouwd met praktijkvoorbeelden, casussen, voorbeelden van gerichte vragen die de behandelaar kan stellen en zelfs de volledige beschrijvingen van gesprekken met patiënten.
De titel van het boek, 'Suïcidepreventie. Bouwen aan hoop', geeft al meteen duidelijk aan dat de focus vooral ligt op hoop, het herstellen en het bouwen aan hoop. Het boek beschrijft dan ook uitgebreid specifieke methodieken en interventies vanuit de positieve psychologie en de oplossingsgerichte therapie om opnieuw hoop te kunnen doen toenemen bij een suïcidale patiënt, waarbij hopeloosheid een cruciaal element is in het suïcidaal proces.
Het boek biedt ook een grote variatie in hoofdstukken. Zo is er een hoofdstuk waarin de auteurs aan de hand van één casus het volledige proces van het eerste contact en het eerste gesprek weergeven. Daarnaast is er ook een zeer belangrijk hoofdstuk waarin cliënten die suïcidaal zijn geweest aan bod komen en tips geven aan hulpverleners. Maar ook de behandelaars worden niet vergeten, want naast een hoofdstuk waarin behandelaars aan het woord zijn en advies geven aan collega's, is er ook een hoofdstuk rond zelfzorg voor de behandelaar.
Samenvattend vind ik dit één van de meest praktische boeken over suïcidepreventie met talrijke praktijkvoorbeelden en casussen die een hulpbron kunnen zijn voor behandelaars, zowel beginnende als meer ervaren hulpverleners. Een aanrader voor wie - al dan niet frequent - in contact komt met suïcidale patiënten.”

Gwendoly Portzky, psycholoog, GentTijdschrift voor Psychiatrie, januari 2019

“Ruimte maken voor hoop: antidotum voor suïcide”

Lees de recensieKarl Andriessen University of Melbourne