header_img
Cover image Oplossingsgerichte vragen. Handboek oplossingsgerichte gespreksvoering

Bestel via

isbn:
978-904-303-656-6

Publicatie Informatie:
1e druk: 2006
2e gewijzigde druk: 2009
3e gewijzigde druk 2013
4e geheel herziene editie 2019

Oplossingsgerichte vragen. Handboek oplossingsgerichte gespreksvoering

AL MEER DAN 20.000 EXEMPLAREN VERKOCHT!

Dit handboek heeft als doel gespreksvoering simpel te maken voor professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg, het onderwijs, management en coaching en in de advocatuur en mediation.

Lees de achterflapLees de recensies

Het cliënten op respectvolle uitnodigen hun doel te formuleren, uitzonderingen op het probleem te vinden en voort te bouwen op hun sterke kanten wordt gemakkelijk gemaakt met het stellen van de 1001 oplossingsgerichte vragen die in dit boek beschreven staan. Stap voor stap en hoofdstuk na hoofdstuk wordt daarbij het proces van het werken met een oplossingsgerichte – toekomstgerichte – focus beschreven.

Het concept en de methodiek van oplossingsgerichte gespreksvoering, alsook de houding van de oplossingsgerichte professional verschillen wezenlijk van de tot nu toe gehanteerde probleemgerichte gespreksvoering. Exploratie en analyse van het probleem of de klacht zijn (grotendeels) overbodig. De sfeer is positief en de gesprekken met cliënten zijn korter en de autonomie van de cliënten is beter gewaarborgd. Daarmee is oplossingsgerichte gespreksvoering tevens kostenbesparend.

Met voorwoord van Insoo Kim Berg, een van de grondleggers van oplossingsgerichte therapie.

Oplossingsgerichte vragen. Handboek oplossingsgerichte gespreksvoering.

“Je kunt dit handboek gebruiken als de Lonely Planet in Parijs; je hebt honger en wilt weten waar je in deze buurt lekker en goedkoop kunt eten? De index verwijst je naar de betreffende pagina. Zo ook in dit boek: je hebt een gedemoraliseerde client en je weet niet hoe je hiermee om moet gaan? Via de index vind je een tip: vragen naar hoop en hoe hoop kan toenemen.”

Recensie MGv (2007)

“Hoe heerlijk is het om een boek te lezen, waarin allerlei nieuwe dingen staan, die er zo uitzien alsof je ze zelf hadkunnen bedenken? Oplossingsgerichte vragen is zo een boek. Fredrike Bannink heeft er alles aan gedaan om u te laten houden van oplossingsgericht werken. Vlot geschreven leidt zij u door de wereld van oplossingsgerichte therapie en roept op tot communicatie. Er staan leuke oefeningen in die u zelf kunt doen om te leren kijken door de OT bril.”

Recensie Kind en Adolescent Praktijk (2007)

“Eerder noemde ik het boek Oplossingsgerichte mediation van Fredrike Bannink. Tijdens de training oplossingsgericht veranderen had een van de cursisten het nieuwe boek van deze schrijfster bij zich. In dit nieuwe boek ‘Oplossingsgerichte vragen’ staan enorm veel voorbeeldvragen uit het oplossingsgerichte model. Ik kende het boek nog niet maar het boek ziet er, net als oplossinggerichte mediation, prima uit. Zeker iets om aan te schaffen.”

Recensie Oplossingsgericht management (2007)

“De vormgeving van dit boek werkt aanstekelijk: overzichtelijke, esthetisch verpakte hoofdstukken. De inhoud heeft de ingredienten van een zeer divers receptenboek en is een smaakmaker voor nieuwsgierige beginners op hun zoektocht naar de basics van het oplossingsgerichte denken. Een te lezen boek!”

Recensie Tijdschrift voor Psychotherapie (2007)

“Oplossingsgerichte vragen is een knap opgezet boek, waarmee lezers met diverse leerstijlen goed bediend worden. Het is een nuttig boek voor iedereen die in zijn of haar werk als professional te maken heeft met het begeleiden, stimuleren of faciliteren van anderen in hun ontwikkeling. Kortom, een aanrader om te lezen, in te bladeren, in na te slaan, om van te leren en vooral om te gebruiken”

Recensie Nederlands Tijdschrift voor Coaching (2007)

“Al vanaf de eerste dag is Oplossingsgerichte vragen mijn ‘bijbel’. Het staat bol van de pakkende verhalen, voorbeelden, praktische tips en oefeningen en is voor zowel de beginnende als gevorderde professional een aanrader.
Als deelnemers van trainingen (veelal docenten) mij vragen welke literatuur ze het beste kunnen aanschaffen, noem ik altijd dit boek. Voor de jaartraining Oplossingsgericht werken is het zelfs verplichte kost.
Het moge duidelijk zijn: ik beveel dit boek van harte aan!”

Irene LansdaalTrainer Oplossingsgericht werken bij Solvitas