header_img
Cover image Positieve psychologie – de toepassingen

Bestel via

isbn:
978-908-953-920-5

Publicatie Informatie:
2016

Positieve psychologie – de toepassingen

Steeds meer professionals ontdekken de kracht van positieve psychologie. Een boek waarin alle praktische toepassingen werden samengebracht ontbrak echter tot nu toe. Positieve psychologie: de toepassingen is een onmisbare titel voor elke professional werkzaam in de (g)gz, in coaching, organisaties, onderwijs en sport.

Lees de achterflapLees de recensies

De positieve psychologie in tweehonderd toepassingen.
De positieve psychologie gaat over de vraag hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen en optimaal kunnen functioneren. Het richt zich op het versterken van mogelijkheden om een plezierig, goed en zinvol leven te leiden, met positieve relaties en succes. Deze wetenschappelijke stroming biedt nieuwe mogelijkheden in de (g)gz, organisaties, journalistiek, technologie, sport en onderwijs. In dit boek zijn naast theorie en onderzoek voor het eerst alle toepassingen samengebracht.

“Fredrike Bannink is pionier van het eerste uur in het onderkennen en beschrijven van de mogelijkheden van de positieve psychologie. Aan de hand van vijf relevante domeinen treft de lezer heldere introducties, veel onderzoek en tweehonderd toepassingen. Het boek is een mooie uitnodiging om deze toepassingen in te zetten in het werken met individuen, organisaties en de samenleving. En het is leuk en leerzaam om ze zelf te doen.”

Ernst BohlmeijerHoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering, Universiteit Twente

“In dit boek worden tal van inzichten uit de positieve psychologie op eenvoudige en goed toegankelijke wijze uit de doeken gedaan. Je hoeft geen psycholoog te zijn om het boek te kunnen lezen. Aandacht krijgen onder meer de vraag hoe je een plezierig leven bereikt, positieve emoties, persoonlijke groei, optimisme, positieve relaties (liefde, vriendschap), een zinvol leven, en hoe je iets in het leven bereikt. Het boek is zeer fraai vormgegeven. Diverse praktijkvoorbeelden versterken de stof. Geschikt boek voor iedereen die de kansen van de positieve psychologie wenst te grijpen.”

NBD Biblion

“In het boek worden theorie, onderzoek en toepassingen van de positieve psychologie samengebracht. Een compleet en handig overzicht verzameld in één boek. Fredrike Bannink is een gerenommeerd professional binnen en buiten de GGZ. Ze beschrijft op een vlotte, duidelijke en persoonlijke wijze de mogelijkheden en voordelen van de positieve psychologie. De auteur is naast haar enthousiasme over de positieve psychologie ook zeker niet terughoudend om enige aandachtspunten te benoemen. Het is een relatief nieuwe wetenschap, waarbij de kwaliteit van onderzoek naar interventies wisselend zijn. Methodologisch valt er nog veel te verbeteren, aldus de auteur.
Het boek is ook goed leesbaar voor mensen die niet werkzaam zijn in de GGZ, vanwege de afwezigheid van moeilijk vakjargon. Het is dan ook geschreven voor een breed publiek en niet specifiek gericht op de (basis)psycholoog. De theorie wordt in een rap tempo afgewisseld met toepassingen en korte inzichtgevende verhaaltjes. Deze inspirerende verhaaltjes staan bol van metaforen en bieden op deze wijze verrassend veel inzicht.
Het is zeker van toegevoegde waarde om dit boek te lezen, aangezien het psychologen aan het denken kan zetten over hun eigen denkpatronen, focus en werkwijze. Het boek heeft mij bewust gemaakt van mijn eigen veelal probleemoplossende, klachtgerichte blik die ik gewend ben (ook vanuit mijn opleiding). De uitdaging is om meer de focus te leggen op het vergroten van de krachten van jezelf en van de ander.”

Meesters in de psychologie

“Zelden heb ik bij het lezen van een werkgerelateerd boek zo’n plezier gehad. Maar waardoor werd het plezier zo aangewakkerd?
Misschien zit dat al verscholen in de titel: Positieve psychologie. In mijn dagelijkse werkzaamheden ligt het accent in de behandeling op de problemen en moeilijkheden die een patient ervaart.
Maar dit boek laat zien dat ook een andere insteek mogelijk is. Positieve psychologie is gericht op welbevinden en optimaal functioneren. Dus de andere kant van de medaille van problemen en moeilijkheden...
...Het is een heel praktisch en breed toepasbaar boek. Ik hoop dat anderen ook zoveel plezier gaan beleven aan het lezen ervan.”

Tijdschrift voor Psychiatrie