header_img

Cognitieve gedragstherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve therapie en gedragstherapie dikwijls vergelijkbare gunstige effecten hebben op problemen van cliënten.
Anders denken en anders doen kunnen goed met elkaar worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling.
Hierdoor zijn cognitieve therapie en gedragstherapie steeds hechter verweven tot cognitieve gedragstherapie.

Naast de traditionele – probleemgerichte – CGt ontwikkelde Fredrike Bannink de positieve cognitieve gedragstherapie, waarbij de focus niet ligt op het probleem, maar op wat cliënten voor het probleem in de plaats willen (gewenste toekomst). Het wordt wel de “vierde generatie CGt” genoemd.

Fredrike Bannink is opleider en supervisor van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).
Zij is oud-voorzitter van de Sectie Positieve CGt van de VGCt en is voorzitter van de SIG Positive CBT van de EABCT (European Association for Behavioral and Cognitive Therapies).

Zij beschreef de positieve cognitieve gedragstherapie voor het eerst in Practicing Positive CBT. From reducing distress to building success (Wiley, 2012).
Dit boek verscheen in 2014 ook in het Nederlands en Duits: Positieve cognitieve gedragstherapie (Pearson) en Praxisbuch Positive KVT (Belz).
Ook zijn er vertalingen in het Japans, Farsi en Portugees (Brazilië).

Daarnaast verscheen in 2019 het boek Positieve CGT. Behandelprotocol in 8 sessies samen met Nicole Geschwind.
De Engelse vertaling: Positive CBT. Individual and Group Treatment Protocols verscheen in 2021 bij Hogrefe Publishers.
Onderzoek aan de Universiteit van Maastricht naar de verschillen tussen traditionele CGt en Positieve CGt bij depressieve stoornissen laat een positief beeld zien voor Positieve CGt. Bovendien werd Positieve CGt door cliënten hoger gewaardeerd dan traditionele CGt.

 

Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie: www.vgct.nl

    Zoeken